Ilyen egy tabletta élete benned

Ha beveszel egy hívogatóan kinéző tabit, akkor alapvetően azt várod el tőle, hogy:

  1. az legyen benne, ami rá van írva
  2. a kívánt sebességgel szívódjanak fel a benne tárolt anyagok
  3. hogy jól nézzen ki, hátha előidéz még egy kis placebo hatást is

Az első ponttal nem foglalkozunk most, ha a noname gyógyszereket kedveled vagy a Kozmixot próbálod a kémia segítségével élvezhetővé varázsolni, az legyen a te problémád.

A második már annál izgalmasabb! A felszívódás gyakorlatilag a véráramba kerülést jelenti, azt, hogy a gyógyszer milyen mennyiségben és mennyi idő alatt éri el a biokémiai hasznosíthatóságot. Ezt a gyógyszer formája, a gyártási mód, a gyógyszer anyagainak fizikai-kémiai tulajdonságai és a te aktuális biológiai állapotod befolyásolják. Bárki bármit is mondjon, a tablettákat az emberiség magára valamit is adó része szájon át veszi be, így a következőkben csak ezzel foglalkozunk. Tehát ha lenyeled, akkor a biológia állapotod alatt olyasmiket kell érteni milyen savas a gyomrod (pH), milyen gyorsan megy végig az emésztőtraktuson (kaksi/nap)...stb.

A tablettában a legfontosabb a hatóanyag (aktív vegyületek) de vannak benne egyéb semleges segédanyagok is (ezek stabilizálják a cuccot, meghatározzák a szétesését, síkosságát és hasonlókat). Ezek vannak egyenletesen összekeverve (homogenizálva, erről már volt szó) és lepréselve.

Szóval ha bejutott a bendődbe és pont jól felszívódik, akkor meg is vagyunk. Ha túl gyorsan szívódik fel, akkor az a baj - a vérszint túl magassá válhat és sokszoros reakció jön létre a hatóanyagtól függően. Ha túl lassan, az is baj - akkor már csak a klotyómanók örülhetnek a váratlan ajándéknak. Külön probléma, ha sokféle gyógyszert dobsz be kb egyszerre és ők randiznak a beleidben, mert kiolthatják vagy felerősíthetik egymás hatását (pl.gyakori, hogy a kalciumot és a vasat megköti bélben a tetraciklin, ami antibiotikumokban fordul elő).Vagy a véráramba kerülve módosíthatják egymás hatását és akaratodon kívül simán kaphatsz 3-szoros dózist is. De könnyen megváltoztathatják a máj vagy a vese működését is, amitől a többi gyógyszer überbrutállá vagy haszontalanná válhat a szervezeted számára.Tehát valószínűleg a kelleténél hamarabb bekrepálsz, ha össze-vissza küldöd magadba az áldást.

(kövér ember nagy béllel jár)

Érdemes szót ejteni még a mostanság meglehetősen divatos a lágyzselatin kapszulákról, amit mindenki kíván, mert olyan átlátszóan néz ki, mintha máris elkezdene hatni vagy ilyesmi. Ezekkel az a gond, hogy nem lehet mindent belerakni pl. legalábbis gyanúsak azok a lágyzselatin kapszulák, amik zsírban oldódó vitaminokat ígérnek.

Szóval bár az élet legtöbb dolgát nem érdemes stílustalanul intézni, a gyógyszerszedés pont egy ilyen pedáns, politikailag korrekt dolog, amit az ő játékszabályai szerint játszunk. Ez még azért belefér.

2011.04.08. 10:46 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemiajunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr982809118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása